14 februarie 2013

EarthKAM

Cu câteva săptămâni în urmă am aflat, întâmplător, cum că pe Stația Spațială Internațională e pusă la dispoziția publicului, din când în când, o cameră cu care se pot face poze Pământului, din Spațiu. Poze de la trei-patru sute de kilometri înălțime -- uau! :-) Așa că am făcut iute un cont pe EarthKAM (programul NASA prin care se poate accesa respectiva cameră), după care am stat cu Măruca câteva seri şi-am sucit globul pământesc de jur-mprejur în căutarea unor locuri faine de pozat care să se afle și pe traiectoria Stației. Iaca mai jos o selecție cu ce-a ieșit:

Chile (în apropiere de La Serena)

Argentina (zonă muntoasă din sud)

Papua Noua-Guinee / Australia (undeva-n oceanul dintre)

Am mai făcut cereri pentru vreo câteva altele pri-mprejurul Madagascarului, a Africii de Sud, a Indiei și --din nou-- America de Sud și Australia. O parte din acestea nu au fost făcute din varii motive tehnice care țin de operarea camerei, o altă parte nu arată nimic altceva decât o adunătură de nori, și încă o altă parte nu păreau suficient de interesante pentru a le pune aici. Oricum, sunt sute de imagini făcute în fiecare din „misiunile” EarthKAM (perioade de circa o săptămână în care acceptă cereri de la public) -- cu siguranță doritorii pot vedea și câteva absolut superbe printre ele.

(Amatorii de poze din Spațiu ar face bine să-l urmărească pe Chris Hadfield pe Twitter, pentru că postează o mulțime de poze aproape-n fiecare zi. E în Stație acum, și-o să mai fie câteva luni de zile.)


ps/ Apropo, de chietroiu' cu număru' 2012 DA14 care va să treacă, mâine, printre sateliții geo-staționari și Pământ, știați, nu? Dac-ar fi fost să plesnească Pământul ar fi putut cauza o pagubă similară cu cea de la Tunguska (ar fi ras un oraș măricel de pe hartă, dacă l-ar fi nimerit).

pps/ Dacă tot mi-s la astronomice... Luna viitoare (PANSTARRS) și apoi mai către sfârșitul anului (ISON) ar fi, cică, șanse bune să se vadă niște comete pe cer. Cea din urmă ar avea chiar șanse de a fi „cometa secolului”, adică va avea o luminozitate comparabilă (sau mai mare) cu a Lunii, pentru câteva săptămâni, un fenomen care se-ntâmplă foarte rar (ceva similar s-ar fi-ntâmplat ultima oară pe la 1680). Deci stați cu ochii pe ceriu'! :-)

Niciun comentariu: