Ce fac copiii când se joacă (în linişte sau gălăgie)? Haos.
Şi exact asta --haos, cum ar veni-- am găsit în camera în care se jucase Măruca cu puţin timp înainte de a ajunge eu acolo. Şi cum mi-s puţin mai atrofiat pe partea care vede din dezordine o oportunitate creativă, şi oareşice mai obişnuit cu olecuţă de structură, am dat să fac ceea ce (aproape) orice părinte ar fi făcut în locul meu: ordine.
Aşa că la ordine am chemat-o şi pe Uca, într-o tentativă de a-i insufla măcar olecuţă din "dragostea" pentru obişnuinţe puţine, da' fixe (cum ar fi, bunăoară, obişnuinţa de a căuta şerveţelele doar pe masă, nu şi în frigider, pe pervazul ferestrei sau pe sub pat).
Aşa că în timp ce o momeam cu un "Hai, vii să-l ajuţi pe tata la strânsu' lucrurilor de p-acilea?", am ţintit repede obiectul care trona în mijlocul încăperii, l-am luat şi i l-am întins, adăugând: "Uite, găseşte tu un loc pentru rucsăcelu' ăsta. Aşa, ca să ştii de un' să-l iei când o să-l mai cauţi...".
Sunt sigur că a înţeles ce-am zis. I-am citit-o din priviri. S-a uitat la mine o fracţiune de secundă cu privirea aia de copil care parcă spune: "Voi, oamenii-mari-care-credeţi-că-le-stiţi-pe-toate, habar n-aveţi să observaţi cele mai evidente lucruri... Tot noi, oamenii-mici-buni-la-suflet-şi-cu-lipici, treb'e să vi le arătăm... Bine, fie...", apoi mi-a luat rucsăcelu' din mână şi, fără să ezite, l-a trântit fix în locu' de unde-l ridicasem cu câteva clipe mai înainte. După care a plecat să caute ceva mai interesant de făcut, înainte de a-mi da şansa să formulez oareşice proteste.
În mod evident, jocu' ăsta cu mutatu' lucrurilor din cele mai potrivite locuri în care pot să stea (joc cunoscut şi sub nume precum: "făcut puţină ordine", "adunat de p-acilea", şi altele) în locuri total nepotrivite în care nu au ce căuta (cum ar fi: prin dulapuri, sertare, cutii şi cutiuţe), nu a prezentat nici un fel de interes. Acu', că stau şi mă gândesc, parcă mi-ar veni şi mie să mă las de el...
Hotărât lucru: Măruca mă învaţă în fiecare zi câte ceva. E bine aşa. ;-)
ps/ Ingenuitate?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu