03 august 2009

Insule, tunuri şi castele


Măricele, mijlocele, mici şi foarte mici -- cu un total de 997 (dacă bine-mi amintesc de pe plăcuţa înşurubată pe ultima platformă a turnului observatorului din apropiere), insulele astea sunt împrăştiate pe o lungime de câţiva zeci de kilometri din fluviul St. Lawrence, undeva la graniţa dintre Canada şi USA. Zona e comercializată turistic sub denumirea de O Mie de Insule.

În ce mă priveşte, singurul mod prin care mi-am putut explica diferenţa dintre numărul de insule din reclamă şi cel real, a fost prin a bănui că tunul ce decorează portul din Gananoque a fost, totuşi, funcţional cândva.
Una din insule, a Inimii, găzduieşte un mic castel -- Castelul Boldt. A cărui poveste, tragică, e cam aşa: un milionar New Yorkez se decide la cumpăna dintre secole (al XIX-lea şi al XX-lea, ca să nu fie dubii) să construiască o „casă de vacanţă” unde să se poată retrage cu iubita sa soţie. Locaţia aleasă avea să fie pitoreasca insulă a Inimii. Timp de patru ani de zile câteva sute de meşteri trebăluiesc pe şantierul rezultat. Dar înainte de a termina primesc o telegramă: „Opriţi construcţia!”. Soţia milionarului murise pe neaşteptate. Pentru mai bine de şapte decenii insula, cu tot ce era pe ea, avea să fie abandonată. Apoi, în 1977, urmaşii milionarului decid să accepte propunerea autorităţilor portuare din zona celor O Mie de Insule şi vând totul pentru un dolar cu condiţia ca toţi banii care se vor face prin transformarea în punct turistic al castelului să fie reinvestiţi întru reamenajarea sa.
Noi n-am apucat să vizităm castelul din lipsă de documente necesare (i.e. paşapoarte -- trebuia să debarcăm pe teritoriu american), dar l-am pus pe listă pentru proxima ocazie.

Niciun comentariu: