01 februarie 2010

Leptopu' mic

Ultima vizită a Moşului cu barbă albă şi desagă largă s-a lăsat cu nişte achiziţii electronice. Aşa se face că de câteva săptămâni Măruca pomeneşte din când în când de „leptopu' ei mic”, pre numele adevărat: iPod Touch. (Nu i-am găsit încă un nume mai personal; iniţial, în primele zile, îi spunea „Lipstăr”, după numele pe care-l auzea folosit de alţi copii pentru gadget-urile lor.)

Spre deosebire de precedentu-i laptop, aka „Grinch” (care, între timp, pare să-şi fi stabilit nişa lui de piaţă ca cititor de .pdf-uri în braţele Melindei), acesta chiar este ușor de folosit şi foarte intuitiv. Ceea ce mă cam aşteptam să fie aşa, dat fiind că navigarea pe bază de atingere a ecranului e foarte naturală pentru copii (şi nu numai). [Paranteză dreaptă: cei care proiectează XO-ul ştiu, desigur, şi ei lucrul acesta, dat fiind că noua generaţie va să aibă nu doar unul, ci două „touch screen”-uri.]

Până acum, Uca a experimentat cu diverse jocuri şi câteva aplicaţii de desenat sau „muzicit”. După câte pot să-mi dau seama, în topul preferinţelor e un joculeţ în care trebuie să ai grijă (hrănit, delectat, etc.) de nişte căţeluşi, şi un altul în care compui ţinuta de ocazie a unei prinţese. O altă preferinţă pare să fie vizionarea de filme de animaţie, marca Disney. (Lucru care ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care vor să ţină filmele departe de dormitor. Grup pe care, de altfel, îl simpatizez şi eu.)

Deşi îi place, cel puţin până acuma nu pare să fie obsedată de folosirea acestuia (spre deosebire de tat-su', care pare să aibă un comportament impulsiv vizavi de unul din jocurile instalate :-)). Se mai joacă din când în când, însă nu-mi pare că pune Touch-ul înaintea dialogurilor închipuite cu prinţese şi alte personaje imaginare. Şi cam bănui că după ce va trece sezonul rece o să dea uitării cu totul jucăria, pentru că nu cred că va fi un concurent serios zbenguielii pe alee. De văzut.

Orşicât, pentru Moş se-anunţă vremuri grele... XO-2, iPad,... mda, grele, şi nu de la nămeţi... (-;

---

Niciun comentariu: