13 martie 2008

"The Grinch"



Să tot fie vreo două luni de când Măruca a intrat în rândul posesilor de laptop. Şi pentru că e verde şi încet, şi trebuia să aibă un nume, i-am spus: "Grinch".

E vorba de un XO, adică unul din laptop-urile produse în cadrul programului One Laptop Per Child (OLPC), fundaţia iniţiată de Nicholas Negroponte ce îşi propune să ofere un instrument educaţional (laptop-ul) fiecărui copil din ţările mai puţin dezvoltate. ("Grinch" a luat drumul Canadei prin intermediul acţiunii "Give One, Get One".)

În ce mă priveşte, cred în ideea că un laptop conectat în reţea (Internet) prin care se poate comunica uşor cu un număr mare de persoane, este o oportunitate educaţională extraordinară pentru copii (şi nu numai). Aş tinde să cred că e chiar mai importantă decât şcolirea instituţionalizată, dat fiind faptul că cel în control este studentul (nu profesorul).

Revenind la Măruca şi Grinch -- până acum nu a fost prea prinsă de jocul cu el. Şi, să spun drept, nici eu, în primul rând datorită faptului că e vizibil mai încet decât celelalte computere din casă. ("It's an education project, not a laptop project.") Dacă lucrurile se vor schimba în viitor, nu ştiu; în orice caz, Grinch va fi mereu pe aproape...

Niciun comentariu: