20 decembrie 2008

Şase

Mai pe la-nceputul anului, Măruca reuşea să numere până la 10 sărindu-l pe şapte. Nu-l mai sare. Nu pe şapte. Acu' (de fapt, de o bună bucată de vreme) îl sare pe şase. Aşa că Albă-ca-Zăpada tot cu opt pitici are de-a face :-).

Cum a reuşit să corecteze omiterea lui şapte e o enigmă; de ce a-nceput să-l sară pe şase e un mister. Dacă va continua în stilul acesta o să ajungă la un moment dat la numere negative, moment la care nu o să mai conteze prea mult :-).

O altă treabă pe care am observat-o la Măruca legat de numere: după ce ne jucăm puţin cu numărat de diverse (păpuşici, bombonele, etc.), la un moment dat --probabil când începe să dea semne de plictiseală-- începe să o facă la modul: unu, unu, unu,... şi continuă cu câte un unu pentru fiecare din obiectele numărate. Cam bănui că asta i se trage de la o experienţă de care îmi aduc vag aminte... Cu luni în urmă, când încercam să o iniţiez în ale număratului, şi ne jucam cu număratul degetelor din dotare, la un moment dat Uca a-nceput să spună unu, unu, unu,... arătând fiecare deget în parte. Îmi pare că i-am răspuns ceva de genul:
- Ai dreptate! Ăsta e un deget, acesta alt un deget, cel'lalt încă unu',...

Probabil a prins ideea că atâta timp cât arată fiecare obiect în parte şi spune unu, n-are cum să greşească. Şi adevăru-i că are dreptate. Problema e că atunci nu mai vorbim de numărare, ci --mai degrabă-- de enumerare.

O altă treabă puţin curioasă e că pe engleză numără fără greşeală până la 12. (Şi vorbeşte tot mai mult pe engleză prin casă -- ba cu noi, ba cu păpuşile.)

Din câte pot să-mi dau seama, se descurcă binişor şi cu adunările de numere mici. De exemplu, când o-ntreb dacă mi-a adus şi mie elful o ciocolăţică, răspunde:
- Păi n-a adus treeei...
- Da' de ce trei?
- Păi una pentru tine, una pentru mama, şi una pentru mine.
- Aaa, da? Tre' să-l sun pe elfu' ăsta să stau de vorbă cu el puţin... :-)

Desigur, când se-ntâmplă să adune două numere a căror rezultat e mai mare de şase, rezultatul va ieşi cu unu' mai mare decât trebuie. Adică a-nţeles cum funcţionează adunatul ('au „pusul laolaltă”, că nu pare mare fană a unui limbaj formal).

Cum ar veni, un pas înainte. Sunt sigur că au să urmeze şi alţii. Sau, ca să citez din cineva celebru p-aci: unu, unu, unu,...

2 comentarii:

diana spunea...

imi e tare drag sa va citesc. ma gandeam ca daca mai primesti vreun feed back ai sa scrii mai des. deci...feddback :)))

Augustin Moga spunea...

Încercăm, încercăm... şi mulţumim de comentarii.